FB FANPAGE SERI DEWI MALAM UMMI SYIFA. JOM LIKE ...

INFO MENARIK

Kismis Terkandung Dalam "BERINA C PLUS"
Kismis atau bahasa saintifik adalah “Vitis Vinifera” manakala dalam bahasa Arab ia disebut sebagai “Zabib” dan di dalam bahasa Inggeris ia dikenali sebagai “Grape Seed / Raisin”. 
Kismis adalah buah anggur yang dikeringkan terlebih dahulu. Penggunaan kismis (vitis vinifera) adalah berbeza di dalam pelbagai tradisi dan budaya yang berlainan. Ia boleh dimakan mentah ataupun digunakan dalam masakan atau pembuatan kek. 
Kismis sangat manis disebabkan kepekatan gula yang tinggi dan sekiranya ia disimpan terlalu lama, maka gulanya akan membentuk kristal di dalam buahnya. Ini menyebabkan buahnya mengecut tetapi tidak menjejaskan kegunaanya walaupun disimpan dalam tempoh yang lama.

Sebanyak 60% berat kismis terdiri daripada gula, di mana 50% adalah fruktosa dan 50% adalah glukosa. Kismis sangat tinggi kandungan antioksidan berbanding buah prune dan aprikot. Oleh itu, kismis adalah lebih baik berbanding buah prune dan aprikot.
Kismis juga boleh digunakan sebagai sumber diet ia adalah untuk mendapatkan asid lemak dan tokoferol sebagai antioksidan. Ini membuktikan bahawa kismis mempunyai isi kandung yang sangat berfaedah untuk digunakan dalam badan kita.


Kismis adalah satu “manisan” asli ciptaan Allah SWT. Ia adalah sejenis buah-buahan kering yang berkhasiat di bumi ini. Ia tidak mengandungi kolestrol atau lemak serta rendah kandungan garam. Ia membekalkan tubuh badan dengan banyak vitamin dan mineral yang penting seperti zat besi, potassium, magnesium, kalsium dan vitamin B1, B3 dan B6. Serta zat besi untuk pembinaan darah bagi pengangkutan oksigen ke otak dan ke seluruh badan. Kismis juga merupakan serat yang baik dan kaya dengan agen anti-oksida (anti-penuaan). Ia mengandungi fruktosa (sejenis gula ringkas yang asli) yang dapat dihadamkan dengan cepat untuk tenaga segera. Ia sangat sesuai terutama bagi mereka yang menggunakan banyak tenaga untuk berfikir seperti guru dan pelajar.


Nabi Muhammad SAW bersabda:
“Biasakanlah memakan kismis kerana kismis dapat menghilangkan kepahitan (hempedu/cairan kuning), menghilangkan lendir, menyehatkan badan, membaguskan rupa, menguatkan saraf dan menghilangkan letih.”
“Barangsiapa memakan kismis merah sebanyak 21 biji setiap hari sebelum sarapan pagi, maka dia tidak akan tertimpa penyakit kecuali kematian.”


KELEBIHAN KISMIS
- Membantu meningkatkan memori dan hafalan
- Memperbaiki sirkulasi bagi kondisi seperti varicose veins, bengkak, lebam dan kabur pandangan
- Melawaskan pembuangan air besar
- Melindungi hati
- Memperbaiki ton dan keanjalan kulit
- Melawan bakteria mulut (oral bacteria) yang menyebabkan pereputan gigi.
- Membantu sebagai penerang hati
- Membantu menguatkan hafalan
- Membantu menajamkan mata dan minda
- Membantu memulihkan keletihan saraf
- Membantu menguatkan daya ingatan
- Membantu mengurangkan stress
- Membantu merawat penyakit histeria
- Membantu merawat penyakit gementar
- Membantu merawat penyakit anemia
- Membantu merawat masalah sembelit
- Membantu merawat masalah pelupa
- Menambah fahaman serta minat belajar
- Membantu merawat masalah anak hyperaktif dan sebagainya. INSYA’ALLAH.




Buah Tin Terkandung Dalam "BERINA C PLUS"

Selain dari kurma yang telah diketahui umum akan khasiat dan hikmah memakannya, buah tin juga sangat bermanfaat kepada umat manusia seperti yang diterangkan dalam surah At-Tin (surah ke 95 dalam Al-Quran) di mana Allah telah bersumpah di atas nama buah  tin dan buah zaitun. Apakah keistimewaan buah  tin dan buah zaitun ini sehinggakan Allah bersumpah di atasnya?

Riwayat dari Abu Zar r.a. bahawa Nabi SAW dihadiahkan satu bekas buah tin, lalu Nabi SAW mengajak sahabat-sahabatnya makan. Nabi pun turut sama makan. Kemudian baginda SAW bersabda “Kalau aku perkatakan tentang buah yang diturunkan dari syurga, nescaya aku katakan inilah dia kerana buah-buahan syurga tidak berbiji. Oleh itu makanlah buah ini. Sesungguhnya dia menghentikan penyakit buasir, serta bermanfaat untuk sakit-sakit badan.”

Antara khasiat buah tin termasuklah menyingkirkan keracunan (toksin), mencairkan kahak, mengurangkan batuk yang berpanjangan lantas melapangkan dada. Ia juga berfungsi untuk membersihkan hati (kidney) dan jantung dan membersihkan lendir dalam usus. Buah tin sangat bermanfaat kepada pesakit buasir, di mana ia dapat membantu mengurangkan bengkak pada buasir dan seterusnya mengecutkannya. Buah tin juga membantu melawaskan kencing dan merawat sakit-sakit badan. Selain dari itu buah tin dipercayai dapat menyembuhkan penyakit bengkak telinga dan mempercepatkan pertumbuhan gigi bagi kanak-kanak.

Terdapat 2 jenis buah tin iaitu jenis kering dan jenis basah (segar) iaitu lebih kurang 23%. Buah tin yang kering didapati membekalkan 6 kali lebih kalori daripada jenis basah (segar). Pengeringan buah tin telah mengakibatkan pemekatan nutrisi di dalamnya di mana ianya menjadi lebih kaya dengan protin, lemak, karbohidrat. vitamin dan mineral terutamanya kalsium, zat besi dan potasium. Kandungan sodiumnya pula sangat rendah.  

KANDUNGAN NUTRISI
-         Protin 4.3 gm
-         Lemak 1.3 gm
-         Mineral 2.4 gm
-         Serat 5.6 gm
-         Karbohidrat 63.4 gm
-         Tenaga 274  kcal
-         Kalsium 126 mg
-         Forforus 77 mg
-         Zat besi 3 mg
-         Vitamin C 1 mg

Saffron Terkandung Dalam "BERINA C PLUS"

Saffron Menguatkan Daya Ingatan. Safron atau nama lainnya ialah “zafaran atau koma-koma”. Merupakan tumbuhan herba yang sangat terkenal dan mahal. Safron ini diambil daripada bunga Saffron Crocus iaitu sejenis bunga yang cantik dan berwarna ungu. Sehektar tanah hanya mampu menghasilkan lima hingga tujuh kilogram safron kering. Menarik bukan?? Oleh sebab itu, Safron sangat tinggi nilainya. Safron ini juga telah digunakan pada zaman Rasulullah S.A.W lagi bagi menguatkan daya ingatan.

Tumbuhan ini sangat terkenal dengan khasiatnya :
- kaya vitamin B1
- kaya vitamin B2
- mampu merawat jerawat dan penyakit kulit.
- kandungan antioksida yang tinggi.
- melembutkan kulit.
- mencegah jeragat.
- membantu perkembangan otak bayi dalam kandungan (dengan meletakkan 2 atau 3 urat filamen safron ke dalam susu-kepercayaan rakyat India.)
- merangsang pertumbuhan sel-sel otak manusia.
- menurunkan tekanan darah.
- mencegah asma.
- merawat bengkak hati atau hepatitis A dan B.
- menambah tenaga.
- meningkatkan daya imunisasi badan.
- mengatasi masalah kitaran haid yang tidak teratur.




Habbatussauda Terkandung Dalam "BERINA C PLUS"

 Habbatus Sauda atau dikenali sebagai Jintan Hitam Arab adalah biji sejenis tumbuhan yang tumbuh di Asia Tengah. Nama saintifiknya ialah Nigela Sativa.

Ia adalah sejenis bijian yang amat penting di dalam bidang perubatan sehinggakan ianya disebut dalam sebuah hadith nabi yang diriwayatkan oleh Imam Bukhari yang bermaksud:

"Tetaplah kamu dengan habbatus Sauda ini kerana di dalamnya terdapat ubat bagi segala penyakit kecuali mati".


Nabi kita telah mendedahkan kehebatan Habbatus Sauda lebih dari 1400 tahun yang lalu dan kini kajian-kajian saintifik membenarkan kata-kata nabi.

Di dalam habbatus Sauda terdapat lebih dari 100 jenis bahan-bahan aktif yang sangat berguna untuk kesihatan tubuh badan manusia terutama bahan-bahan yang boleh membuang penyakit.

KHASIAT HABBATUSSAUDA
1. Melegakan dan mengurangkan bengkak di tubuh
2. Mencegah sel darah dari membeku (anti thrombosis)
3. Menguatkan sistem immune tubuh
4. Mencegah kanser
5. Membunuh kuman
6. Menambah kandungan susu ibu
7. Mengurangkan alahan
8. Mengurangkan kadar gula dalam darah. Bagus untuk pesakit kencing manis.

Sebenarnya dari hadith nabi di atas, kita difahamkan bahawa Habbatus Sauda adalah ubat bagi segala penyakit kecuali mati. Kesimpulannya sekiranya kita mengalami apa-apa penyakit pun, ambillah Habbatus Sauda sebagai ubat dan penawarnya. Insya Allah penyakit akan sembuh.




10 IKLAN POPULAR MINGGU INI